چرا بعضیها با رژیم کربوهیدرات پایین حالشون بد میشه؟
با سلام
اگر منظور رژیم های بسیار کم کربوهیدرات باشه، وقتی کربوهیدراتها در رژیم غذایی بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا میکنن، بدن برای تأمین انرژی، بهجای گلوکز (قند حاصل از کربوهیدراتها)، مجبور میشه از چربیها استفاده کنه. این فرآیند به زمان نیاز داره تا بدن بتونه خودش رو تطبیق بده.
در این دورهی تطبیق، ممکنه فرد علائمی مثل:
خستگی
سردرد
بیحوصلگی
افت تمرکز
ضعف یا سرگیجه
تجربه کنه. این وضعیت معمولاً موقته و به آن اصطلاحاً “آنفلوآنزای کتویی (Keto flu)” گفته میشه که ممکنه چند روز تا یک هفته طول بکشه.
دلایل علمی این علائم شامل:
-
کاهش ناگهانی قند خون (بهخصوص اگر فرد قبلاً کربوهیدرات زیادی مصرف میکرده)
-
از دست رفتن آب و الکترولیتها مثل سدیم، پتاسیم و منیزیم (کربوهیدراتها به نگهداری آب در بدن کمک میکنن)
-
نرسیدن گلوکز کافی به مغز در روزهای اول که میتونه باعث گیجی و خستگی ذهنی بشه
از طرفی مغز بهطور طبیعی ترجیح میده از گلوکز استفاده کنه و وقتی گلوکز کمتر بشه، تا زمان تطبیق با سوخت جایگزین (یعنی کتونها)، ممکنه احساس ناخوشایندی ایجاد بشه.
برای اینکه بدن راحتتر با این شرایط کنار بیاد، کاهش کربوهیدرات باید تدریجی باشه، نه ناگهانی.
مصرف کافی آب و الکترولیتها بسیار مهمه.
استفاده از منابع چربی سالم (مثل آووکادو، مغزها، روغن زیتون) به تأمین انرژی کمک میکنه. و اگر علائم شدید یا طولانی شدن، باید رژیم بازنگری بشه، چون ممکنه برای هر فرد مناسب نباشه.
هانیه ایرانی
کارشناس ارشد تغذیه بالینی
نظام پزشکی: ت- ۷۳۰۷