سلام دوستان قند دخترم معمولا بین 75-100هست. من نگرانم ک کم هست. ایا کم هست یا من واسواس دارم
با سلام و احترام،
نگرانی شما در خصوص قند خون فرزندتان قابل درک است و بیانگر دقت و توجه شما به سلامت ایشان میباشد. در پاسخ به پرسش شما، توضیح زیر بر اساس منابع علمی ارائه میگردد:
محدوده طبیعی قند خون ناشتا در کودکان و نوجوانان:
- 70 تا 100 میلیگرم بر دسیلیتر: کاملاً طبیعی و سالم محسوب میشود.
- زیر 70: ممکن است بهعنوان “هیپوگلایسمی” (قند خون پایین) در نظر گرفته شود، بهویژه در صورت وجود علائم بالینی.
- بالای 100 تا 125: میتواند نیازمند بررسی بیشتر باشد، چرا که ممکن است نشاندهنده اختلال در تحمل گلوکز باشد.
تحلیل وضعیت فرزند شما:
با توجه به اینکه قند خون ایشان در محدوده 75 تا 100 گزارش شده است و در صورت عدم وجود علائمی نظیر ضعف، سرگیجه، تعریق یا بیحالی، این مقادیر در محدوده نرمال تلقی میشوند و جای نگرانی وجود ندارد.
نکته مهم در مورد نگرانی شما:
گاهی والدین به دلیل دسترسی به اطلاعات گسترده یا مواجهه با موارد خاص در اطرافیان، حساسیت بیشازحد نسبت به برخی اعداد آزمایشگاهی پیدا میکنند. این مسأله الزاماً بهمعنای ابتلا به وسواس نیست، اما ممکن است موجب نگرانیهای غیرضروری گردد. اگر فرزند شما وضعیت عمومی مناسبی دارد و علائم بالینی نگرانکنندهای مشاهده نمیشود، ادامه پایش منظم تحت نظر پزشک کفایت میکند.
نتیجهگیری:
- قند خون در محدوده 75 تا 100 در کودکان طبیعی و قابل قبول است.
- چنانچه هیچ نشانهای از افت قند خون مشاهده نمیشود، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
- نیازی به انجام آزمایش مکرر یا پیگیری بیش از حد نیست، مگر آنکه پزشک معالج توصیه کرده باشد.
درود وقتبخیر
سپاس از پاسخی که برای والدین عزیز نوشتید، خیلی دقیق و محترمانه بود.
فقط یک نکته ذهنم رو درگیر کرده: آیا این محدودهی 70 تا 100 برای قند ناشتای کودکان، مربوط به کودکان غیردیابتی نیست؟
چون تا جایی که من اطلاع دارم، در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ معمولاً محدوده هدف قند ناشتای توصیهشده کمی بالاتر در نظر گرفته میشه (مثلاً 90 تا 130 یا حتی بالاتر ، بسته به سن و شرایط).
میخواستم بدونم آیا در این پاسخ، وضعیت کودک دیابتی هم لحاظ شده؟ چون اگر کودک دیابت نوع ۱ داشته باشه، قند ناشتای 75 ممکنه نشونهی هیپوگلیسمی شبانه یا خطر اون باشه، درسته؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید تا برداشت درستی داشته باشیم
با سلام و سپاس فراوان از حسن دقت شما جناب تقیزاده
پرسش شما دربارهی محدودهی مناسب قند ناشتای کودکان، به نکتهای بسیار مهم اشاره میکند: آیا کودک مورد نظر دیابتی است یا خیر؟
در پاسخ اولیه، چون در سؤال هیچ اشارهای به دیابت نوع ۱ یا سن کودک نشده بود، فرض بر آن بوده که کودک غیردیابتی و در محدودهی سنی رایج کودکی و نوجوانی (مثلاً ۵ تا ۱۸ سال) است. بنابراین محدودهی ۷۰ تا ۱۰۰ میلیگرم بر دسیلیتر بهدرستی بهعنوان مقدار طبیعی برای کودک غیردیابتی در نظر گرفته شده بود.
اما اگر کودک مبتلا به دیابت نوع ۱ باشد، موضوع کاملاً فرق میکند — و همانطور که شما اشاره کردید، قند ناشتای ۷۵ ممکن است نشانهای از افت قند شبانه یا خطر هیپوگلیسمی باشد و نیازمند ارزیابی بیشتر است.
محدوده هدف قند خون در کودکان مبتلا به دیابت نوع ۱ (بر اساس راهنمای رسمی ISPAD 2022)
بر اساس سند رسمی ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2022، اهداف قند خون برای کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع ۱ بهصورت زیر است:
محدودهی هدف برای قند خون مویرگی (SMBG):
۷۰ تا ۱۸۰ mg/dL در طول روز
و بهطور خاص،
برای قند خون ناشتا (fasting SMBG):
۷۰ تا ۱۴۴ mg/dL توصیه شده است.
این راهنما تأکید میکند که سطح قند خون در کودکان دیابتی باید در این محدودهها حفظ شود تا از هر دو خطر هیپوگلیسمی و هایپرگلیسمی جلوگیری شود و رشد شناختی و مغزی نیز دچار آسیب نگردد.
نکته کلیدی:
- اگر کودک دیابتی باشد و قند ناشتای او نزدیک ۷۰ یا زیر آن باشد، این ممکن است بهویژه اگر همراه علائمی مثل بیحالی، سردرد یا خوابآلودگی صبحگاهی باشد، نشاندهنده افت قند شبانه (nocturnal hypoglycemia) باشد و باید با تیم درمانی بررسی شود.
- بهویژه در کودکان کمسنتر یا با هیپوگلیسمی بیعلامت، این موضوع اهمیت بیشتری دارد.
جمعبندی:
وضعیت کودک | قند ناشتای ۷۵ mg/dL | توضیح |
---|---|---|
غیردیابتی | ![]() |
جای نگرانی نیست |
مبتلا به دیابت نوع ۱ | ![]() |
ممکن است نشانه افت قند شبانه باشد، بهویژه اگر با علائم همراه باشد یا در سابقه تکرار شود |
منبع رسمی:
ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2022: Glycemic Targets and Glucose Monitoring