بر اساس آخرین یافتههای روانشناسی شناختی تحقیقات نوین نشان میدهند که این پدیده صرفاً یک «عادت فکری بد» نیست، بلکه ریشه در تعامل نادرست بین سیستم کنترل توجه (از بالا به پایین) و پردازش هیجانی (از پایین به بالا) دارد.
بر این اساس، راهکارهای عملیاتی که مستقیماً به این مکانیسمها حمله میکنند، عبارتند از:
-
برنامهریزی زمانی برای نگرانی (Worry Time) : هر روز ۱۵ دقیقه زمان ثابتی را به نگرانی و فکر کردن اختصاص دهید. در بقیه ساعات، افکار مزاحم را با یادآوری «بعداً در وقت نگرانی به آن میپردازم» کنار بگذارید.
-
اقدام عملی معکوس: اگر افکارتان حول یک مشکل میچرخد، کوچکترین قدم عملی ممکن را بردارید (حتی ۲ دقیقه)، نه اینکه بارها همان فکر را مرور کنید. قانون ۵ دقیقه را وضع کنید: اگر بعد از ۵ دقیقه نشخوار، راهحلی روشن به دست نیامد، آن را به عنوان «صدای زمینه نویز» علامتگذاری کنید. سپس یک رفتار فیزیکی ساده انجام دهید (مثلاً ظرف بشویید، یک کشش ساده انجام دهید) و تمرکز را به طور کامل روی حس فیزیکی آن حرکت معطوف کنید.
-
برچسبزنی فراشناختی (ثبت و بررسی شواهد) : دو ستون «شواهد موافق فکر» و «شواهد مخالف فکر» را در دفتر بنویسید. این کار نشخوار را از حالت چرخه بیپایان به حل مسئله عینی تبدیل میکند.
-
ایجاد فاصله (Decentering) بین «خود» و «فکر» : به جای گفتن “من آدم بدردنخوری هستم”، جمله را بازنویسی کنید: “من الان متوجه شدم که ذهن من در حال تولید فکر ‘من بدردنخور هستم’ است.” این تغییر زبانی ساده، مدارهای مغزی را از مدار نشخوار به مدار مشاهدهگری خنثی تغییر میدهد.
-
تمرین «نگهداری هدف» (Goal Maintenance Training) : بر اساس مدل ۲۰۲۶، مشکل اصلی «تحلیل رفتن سریع سیگنال کنترلی» در مغز است. شما کنترل را دارید، اما سریع آن را از دست میدهید.
یک تسک پارادوکسیکال انجام دهید: به مدت ۲ دقیقه با صدای بلند و سریع درباره موضوعی که باعث نشخوارتان میشود حرف بزنید (یا فکر کنید)، اما با یک قانون سختگیرانه: جمله بعدی شما باید کاملاً بیربط به جمله قبلی باشد.-
- مثلاً: “دیروز سر کار خرابکاری کردم… آسمان امروز آبی است… باید ناهار چیزی بخورم…”
این تمرین به مغز میآموزد که به زور از چرخه تکراری خارج شود و انعطافپذیری شناختی را افزایش میدهد.
- مثلاً: “دیروز سر کار خرابکاری کردم… آسمان امروز آبی است… باید ناهار چیزی بخورم…”
-
این روشها را به مدت ۱۰ روز متوالی امتحان کنید تا شاهد تاثیر و کنترل خودتان بر ذهن تان باشید.
نکته بالینی مهم: اگر نشخوار شما بیش از ۱ ساعت در روز وقت میگیرد و با بیخوابی یا ناتوانی در انجام کارهای روزمره همراه است، مراجعه به روانشناس برای درمان تخصصی مانند RF-CBT (رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر نشخوار) که جدیدترین پروتکل درمانی است، توصیه میشود.
✦ دکتر نهلا سادات هاشمی | ش.ن 219330
دیابتولوژیست در پلتفرم سبک زندگی کتونیا